Articol despre rasă pe Animale.ro

Posted: 6 noiembrie 2013 by Dan Sabău in american bulldog

Imagine

Exemplarele tipice de bulldog american sînt remarcate pentru aspectul solid, bine legat și musculos combinat cu o ușurință și viteză a mișcărilor care prezintă rasa ca una de atleți canini.

Caracteristicile morfologice și temperamentale ale bulldogului american îl așează categoric și definitiv în lista raselor de cîini de tipul “bulldog”, alături de cunoscuții săi “veri”: bulldogul englez, bulldogul francez și  de boxer precum și alături de mai puțin cunoscuții: ca de bou și olde english bulldogge. În pofida diferitelor infuzii această rasă nu-și găsește locul între rasele terrierilor de tip bull din motivul simplu că terrierii nu au avut o importanță definitorie în rasă, ei reprezentînd în opinia multor crescători, arbitrii și specialiști doar digresiuni de la selecția recomandabilă pe tipul bulldog, probabil în speranța de a îmbunătăți temperamentul de lucru și sănătatea.

Din anii ‘90 pînă în prezent opinia cea mai răspîndită printre pasionații și specialiștii rasei este că orice infuzie cu terrier modifică în mod nedorit atît temperamentul cît și aspectul fizic al bulldogilor americani, astfel încît cluburile de rasă recomandă selecții de eliminare a “sîngelui de terrier”.

Istoric si origine

John Caius în „De Canibus Britannicis”, publicată în 1570,  descrie un tip de cîine pe care-l numește „mastyve” și „bandogge”  astfel: “lat, uriaș, încăpățînat, urît și plin de zel cu un corp greu și masiv, prin urmare nu prea rapid dar teribil și înspăimîntător la vedere”.

Evident acest lucru se petrecea într-o epocă în care nu vorbim despre rase de cîini ci despre tipologii definite de sarcinile atribuite cîinilor.

Acești cîini îndeplineau multe sarcini, păzeau gospodăriile, alungau vulpile și bursucii, scoteau apă și trăgeau cărucioare încărcate. Ceea ce reține atenția celor interesați de bulldogi este faptul că acei „mastyve” care aveau îndeletnicirea de a stăpîni vitele mari sînt numiți de John Caius „ In latine Canis Laniarius in Englishe the Butchers’ Dogge.” adică devin cunoscuți ca și cîinii măcelarilor (engl. butcher = măcelar).

Acei cîinii numiți de John Caius mastyve sau bandogge reprezintă, desigur, cîini de tip mastiff care se regăsesc sau de la care se revendică multe rase contemporane în timp de Butchers’ Dogge al lui John Caius este strămoșul tuturor raselor de bulldogi precum și “responsabilul” pentru partea de bulldog în “terrierii de tip bull”.

Numele „bulldog” se regăsește pentru prima dată într-o scrisoare  scrisă de Prestwich Eaton din St. Sebastian lui George Wellingham din Londra în 1631: ” Pentru un mastiff de calitate și o ladă cu cea mai fină băutură, vă implor să-mi procurați doi bulldogi buni și să-i trimiteți la mine cu prima corabie.”   După cum se vede, între timp, Butchers’ Dogge s-a specializat atît de mult încît nu doar ca a primit un nume nou, bulldog, dar s-a diferențiat categoric de restul mastiffilor. Se pare că observînd vitejia cu care aceștia înfruntau animalele de fermă crescute pentru sacrificare a apărut pe insula britanică un sport sîngeros numit “bullbaiting” luptele cu tauri continuatoare ale spectacolelor antice cu lupte de animale.

În contextul fermei, bulldogul era… citiți mai departe pe site-ul animale.ro la secțiunea rase de câini.

Comentarii
  1. Foarte bun articol . Felicitari !

  2. Dan Sabău spune:

    Mulțumesc! Acum reîncarcă articolele și în scurt timp va fi din nou disponibil pe animale.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s