Instinctele câinelui

Posted: 19 ianuarie 2013 by alexk9 in american bulldog

Plecând de la urmatorea afirmate dovedita prin teste ADN ” Lupul si cainele domestic au acelasi stramos comun” . Lupul find un animal salbatic , traindusi viata dupa instinctele  sale de vanator si tot odata de supravietuitor, multe din instinctele lupului sunt mostenite de cainele domestic. Voi  enumara o serie de instincte ce folosesc in dresajul canin.
1.instinctul de Haita
2. Instinctul de supravietuire
3.Instinctul de conservare
4. Instinctul de vanatore

1. Instinctul de haita si dezvoltarea lui in viata câinelui,
fiecare câine indiferent de rasa sau talie tinde sa urce pe o scara ierarhica si sa domine, sunt cunoscut ca si căini alfa . Multi proprietari fac gresala de a compara câinele cu un membru al familiei, câinele vede familia ca pe o haita. dacă in familia respectiva nu exista un lider (alfa) câinele va tinde sa ajungă el alfa. Inca de la venirea puiului in haita trebuie sa inteleaga care este statutul lui în noua haita, sunt elemente destul de simple pentru ai arata unui pui de câine care este statutul sa in haita, câteva ex; Contactul vizual, demulte ori ați auzit ca nu este bine sa te uiți in ochii unui caine (care nu este al tau ) pentru a nu il provoca , când câinele este al tau este cu totul o alta problema.
– animalele sălbatice in sălbăticie de multe ori când au dispute pentru teritoriu sau alte motive masculi se bat când unul din iei cedează, se așază într-o poziție de subordonare(culcat pe lateral) asta putem face si noi când câinele nu are un comportament care nu il dorim( agresivitate fata de alți căinii sau de noi)
Este important sa stabilești ca ești câinele alfa încă de la început. Vei face acest lucru oricum si fara sa iti dai seama, chiar cand ii vei da de mancare (sarcina indeplinita de liderul haitei), precum si prin reprimarea comportamentului inadecvat.
2. Instinctul de Supraviețuire
este folosit forte mult in dresajul sportiv ex. IPO, urma este făcuta de cele mai multe ori pe hrana, astfel câinele își folosește instinctul de supraviețuire, instinctul de a cauta hrana.
în pregătirea câinilor de salvare, câinele face o asociere (o condiționare) intre persoana găsita si recompensa (hrana) se poate folosi si instinctul de vânătoare pentru căutarea de persoane dar de cele mai multe ori câinele este prea grăbit pe instinctul de vânătoare si multi prefera sa lucreze pe hrana.  sunt doar cateva exemple unde folosim instinctul de supraviețuire
3.Instinctul de conservare,
este folosit de la dresajul mecanic pana la dresajul pe cliker(limitarea accesului) este cel mai des folosit in dresaj canin,
de la o simpla atenționare din zgarda pana la zgarda electronica

4. Instinctul de vânătoare
este folosit in dresajul de disciplina pt recompensarea câinelui (baton, minge) dar si în pregătirea câinelui pentru paza ,pornirea câinelui in instinctul de vânătoare de urmărirea prazi. Pe instinctul de vânătoare se bazează si pregătirea câinilor pentru detecție droguri/tutun etc

CE ESTE DRESAJUL CANIN ? crearea din reflexe necondiționate in reflexe condiționate !

Alex Davidescu
Instructor canin
Atentator Mondioring
Atestat Achr/CDC

Comentarii
  1. Dan Sabău spune:

    Un articol foarte folositor. Mulțumiri!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s