Cum afli dacă un crescător este responsabil?

Posted: 28 Iunie 2011 by Dan Sabău in American Bulldog Association, BullRoMania, Kennels, opinii, registre, Saint John's Kids, show

Scriu acest articol pentru că în ultima vreme am avut (din nou) de a face cu situații în care diferiți pasionați vor să cumpere un cățel. Desigur, asta pentru că după patru ani avem un nou cuib de bulldogi americani la SJKids’ American Bulldog Kennels.
Cresc cîini din copilărie și am făcut selecție, mai bine sau mai rău, la diferite rase: labrador, dog german și buldog american. Criteriile de selecție m-au îndepărtat rapid de selecția la ciobănesc german, pe care îl recunosc doar în „cîinii lupi” ai copilăriei. Deci masculul meu de ciobănesc german a făcut doar „monte recreative și accidentale”. Unele recreative pentru el, amuzante pentru noi, profund nedorite pentru proprietarii femelelor (boxer și brac german sîrmos).
Am făcut introducerea asta pentru a mărturisi că parcursul meu pînă la convingerile actuale nu a fost unul simplu și prestabilit ci mai degrabă a fost un fel de creștere sau maturizare.
În tot acest timp am fost în situația de a intra în contact cu crescători și mi-am format o intuiție care-mi șoptește din vreme cu ce oamnei am de a face.
Dar pe lîngă acesta am învățat de la alții mai experimentați că există criterii care ajută la recunoașterea crescătorilor de încredere.
Primele lucruri pe care ar trebui să le facem sînt, firește, cele legate de cunoașterea părinților puilor. Sînt întrebări la care trebuie să găsim răspuns si care ne ajută să facem o caracterizare suficient de completă a părinților.
Există frați ai părinților și ce pot afla despre aceștia? Ce pot afla despre frații buni (aceiași părinți) sau vitregi (doar un părinte comun) ai puiului care mă interesează?
Acum aș vrea să vizitez canisa. Acolo pe lîngă faptul că văd cățeii, pot să văd mama, tata sau dintre bunici? Care dintre proprietarii fraților poate fi contactat?
E foarte important sa știu că e bine să ascult explicatiile crescătorului si să pun întrebări dar să mă aștept că acesta îmi va pune la rîndul său întrebări la care ar fi bine să răspund onest.
Un crescător de încredere nu va fi fericit doar să vîndă puiul ci va dori să se asigure de niște lucruri.
Desigur că vînzarea unui cățel este o tranzacție care presupune și o negociere, dar e de așteptat ca în momentul în care cumpăratorul negociază ca la cumpăratul brînzei, crescătorul să devină suspicios. Pentru acesta apr întrebări importante atunci cînd cineva vrea să scadă prețul prea mult. Dacă nu ai bani să-l cumperi, cum ai să-l întreții, cît ești dispus să cheltuiești cu hrana, adăpostul, care este suma pe care ești dispus să o dai la veterinar ca să salvezi cîinele în cazul unui accident sau al unei probleme de sănătate neprevăzute?
O tactică de negociere des întîlnită dar profund neinspirată este cea în care cumpărătorul insistă să scadă prețul pe motiv ca el nu este interesat să vîndă pui. Păi, este exact ce nu vrea să audă crescătorul bun. El a investit în rasă, vrea să vadă monte bune, poate are proiecte de linie. Toate aceste sînt blocate în momentul în care cumpărătorul nu vrea să se alăture acestora. Imaginați-vă cît de jignitor este pentru crescătorul în cauză să-l convingeți așa ceva după care să-și vadă produșii părinți la tot felul de ghioarle.
Totuși, este posibil să fii invitat să cumperi un exemplar pe care crescătorul nu-l dorește reprodus.
Poate pentru motive de sănătate, ori de temperament sau pentru cele legate de structură fizică. Pentru că la bulldog american nu ar trebui să existe ceea ce în „lumea F.C.I.” se cheamă „calitate pet” este normal să te aștepți la ceva probleme. Adică nu ar trebui să existe cîini înlăturați de la reproducție pentru că datorită unor caracteristici nu „dau bine” în expoziții de conformație.
Temperamentul,sănătatea și corectitudinea structurii fizice în vederea performanței ar trebui sa fie criteriile fundamentale de selecție al bulldog american.
Din ce am scris mai sus ar trebuie să fie evident că un pui înlăturat de la reproducție de un crescător de bulldog american ar fi corect să fie dat gratis (cu excepția achitării costurilor schemei de vaccinare și a costurilor hranei) exclusiv persoanelor în care crescătorul are încredere, adesea colaboratori apropiați și pasionați.
Adesea astfel de căței nu vor avea pedigree și chiar crescătorul va avea pretenția de a fi sterilizați pe banii tai dar la veterinarul recomandat de el.
Este de așteptat să fii întrebat despre meseria și venitul tău, despre locuință, curte, împrejmuri. E normal să fii întrebat despre padoc și despre cum îți petreci timpul liber precum și despre cine va avea grijă de cîine cînd ești la servici sau pleci în concediu.
E foarte important să fie limpede că așa cum crescătorul deschide poarta larg pentru viitorul proprietar se așteaptă să fie invitat să vadă condițiile în care va trăi cățelul care pleacă de la el.
Atunci cînd un crescător devine reticent să vă încredințeze cățelul nu trebuie să presupuneți imediat că vrea să crească prețul. Uneori tentativa de a oferi mai mult duce la creșterea suspiciunii și chiar la întărirea deciziei de a nu da cățelul acelui client.
Încercați să aflați motivul care îl face pe crescător să fie reticent și discutați cu acesta fără să vă enervați. Adesea aceasta este adevărata negociere. Dacă un potențial cumpărător beneficiează de referințele unor proprietari de pui cumpărați de la aceiași canisă și acesta e mulțumit de ei discuția se schimbă adesea radical, suspiciunile scad și chiar prețul poate deveni flexibil.
Nu considerați că un crescător este nesimțit dacă vrea să știe despre copiii din casă, bătrînii și vizitatorii casei. E doar interesul firesc care îl asigură că lucrurile vor merge bine.
Pe de altă parte dacă un crescător nu dovedește aceiași deschidere și răbdare cînd puneți întrebările care vă interesează nu e semn bun. Crescătorii îngîmfați, aroganți care au cîini fără nici un defect sînt mai mereu aceiași care vă vor închide gura dacă ulterior aveți probleme chiar dacă (sau mai ales dacă) le sînt datorate.
Rețineți că un crescător bun va vrea să se asigure că în cazul înstrăinării cățelului va fi primul sunat, mai ales dacă acesta este dat spre adopție dar și dacă este oferit spre vînzare. Deși un scenariu de înstrăinare este extrem de neplăcut pentru orice crescător respectabil. Acești doresc să ofere prieteni pe viață și nu cadouri pentru prieteni sau prietene sau material de experimente sociale.
Asigurările de sănătate pot fi scrise sau verbale. În funcție de reputația crescătorului le puteti accepta sau nu. Dacă doriți garanții scrise pregătiți-vă să platiți acest confort. De asemenea dacă părinții au radiografii articulare atestabile internațional fiți corect să recunoașteți că toate acestea se reflectă în prețul puiului.
E frumos ce vedeți în S.U.A. sau în vestul europei dar nu uitați că prețurile bulldogilor americani de acolo sînt direct proporționali mai mari.

Ar mai fi multe de scris, dar cred că am schițat un mic ghid.
Oricum, în nici un caz nu cumpărați bulldogi americani:

 • fără să vedeți părinții – mama trebuie văzută pe viu, tatăl măcar în poze publice pe care le poate vedea și proprietarul său;
 • personal aș recomanda să solicitați să existe monta declarată public, pe forumuri unde ar trebui să existe susținerea proprietarului tatălui;
 • nu găsiți părinții sau bunicii pe Pedigree Database;
 • dacă crescătorul vă minte că la bulldogii americani se fac pedigree sau vă explică nerelevanța acestora;
 • dacă asociația care a eliberat pedigreele este una de care crescătorii de bulldog american care au activitate publică nu au auzit sau în care nu au încredere.
 • Reclame
  Comentarii
  1. costin81 spune:

   Nu sunt de acord cu gasitul parintilor sau al bunicilor pe pedigree data base.Este un simplu site pe care inscrierea unui caine este optionala.Nu are absolut nici o legatura cu registrele recunoscute si nici nu are rolul de a autentifica in mod oficial vreun caine.Deci este strict informational,neoficial si optional.
   Un crescator serios si onest nu sufera de kennel blindness,nu afirma ca are cei mai cei caini,fara defecte,unicati,etc si este dispus sa impartaseasca atat plusurile cat si minusurile cainilor sa
   i.Nici garantia nu este o dovada a seriozitatii daca este data din burta,fara teste de sanatate macar.

  2. Dan Sabău spune:

   Da, ai dreptate este opțională înscrierea în pedigree database. Dar e un criteriu în plus pentru că odată înscriși acolo, oricine vede orice montă falsă și se înlătură o mare parte din suspiciunile legate de pedigreele false.
   Pentru mine un asemenea criteriu face parte din cele mai importante. Poate pentru că am avut de luptat pentru un pedigree fals și mi-a ajuns. dacă ar fi fost Pedigree Database atunci, nu aș fi trecut prin toate neplăcerile ulterioare și sînt sigur că l-aș fi folosit așa cum am scris.

   Într-adevăr, crescătorii serioși știu ce probleme au cîinii lor și chiar dacă nu le trîmbițează vorbesc cu onestitate despre ele pentru ca au în plan să le elimine prin selecție.

   O garanție dată din burtă afectează crescătorul pentru că el este acela care dacă nu are teste de sanătate sau face selecție proastă își asumă despăgubirea clientului. În consecință este mai bună decît varianta în care toate problemele sînt asumate exclusiv de cumpărător.

  3. costin81 spune:

   Plec de la premisa ca totusi cel care vrea un ambull nu este un afon paralel cu cainii:
   1: Daca s-a informat suficient inainte cere macar sa vada pedurile sau un nr de inregistrare in registrul respectiv.Este util siteul,insa nu il vad deloc ca pe un criteriu esential.
   2: Dpmdv o garantie presupune nu numai disponibilitatea de a schimba cainele in caz de ceva.Oferi garantie pt ceva ce a trecut prin „controlul calitatii”…altfel inseamna ca doar pretinzi ca detii si oferi calitate.Poate fi si asta un mijloc de aburit „clienti”,chiar daca pot fi si exceptii fericite.
   Este modul meu de a judeca lucrurile.Nu pretind ca este o regula.Din momentul in care m-am lamurit cu testele de sanatate ale parintilor,eventualele examene de lucru si corectitudinea lor fenotipica demonstrata prin titlurile in showurile de conformatie.nu mi-a mai trebuit nici o garantie.Pt ca de atunci in colo nu mai tinea de crescator,ci de genetica,ghinion si de probabilitati.Deci era un risc asumat de mine,in care crescatorul nu ar fi avut nici o vina…

  4. Dan Sabău spune:

   Corect, sînt multe feluri de discernere. Tocmai ai ilustrat și tu unul. Mulțam.

  Lasă un răspuns

  Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

  Logo WordPress.com

  Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

  Fotografie Google+

  Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

  Poză Twitter

  Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

  Fotografie Facebook

  Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

  w

  Conectare la %s