Fundamentele doctrinei de selecție a bulldogului american

Posted: 4 martie 2011 by Dan Sabău in american bulldog, contribuţii, impresii, info, opinii, Saint John's Kids

Înțelepciunea care stă la baza selecției bulldogilor ne propune o doctrină de ameliorare revoluționară. Și este așa în mod straniu pentru că această învățătură de alegere a celor mai bune exemplare, pentru a face cel mai bine treaba la care le pune stăpînul este realmente cea mai veche metodă se selecție a animalelor. Probabil aceasta este temelia raselor de animale obținute în urma selecției făcute de oameni. În timpurile mai recente omul a observat asemănări morfologice între cîinii care executau desăvîrșit o anumită sarcină sau anumite sarcini înrudite.
Nu a durat mult pînă cînd cineva a lansat ideea credibilă ca anumite însușiri, proporții ale corpului facilitează realizarea sarcinilor.
Un cîine cu picioare lungi acoperă mai mult teren într-un salt, deci va fi un bun alergător de viteză, unul cu picioare scurte și solid va avea o mai mare forță, etc. Acestea sînt premisele simpliste de la care s-a ajuns la mult mai elaborata filosofie de selecție a Federației Chinologice Internaționale.
Dacă în secolele XVIII și IX aceasta ideea a părut interesanta și viabilă, începutul secolului XX a demonstrat într-un mod tragic cît de eronate aplicatii poate avea aceasta.
Ideea că însușirile fizice date de apartenența la o rasă poate face un individ superior altuia are ca rezultat încrederea că o anumită sarcină poate fi dusă la îndeplinire de exemplarul care aparține rasei care poartă creditul capacității de a o realiza și convingerea ca exemplarul care nu aparține rasei respective nu are această posibilitate, sau o realizează accidental. Cugetați atenți și realizați un adevăr: o rasă determină trăsături comune fără a dedica indivizii în mod exclusiv realizării unei sarcini ci permițînd valorificarea diferitelor tipuri de indivizi în vederea reușitei nu a unei specializări înguste ci a unei game de provocări care aduce cu sine darul unei mari versatilități ce permite adaptarea și prin ea, asigură supraviețuirea.
Vă rog să-mi permiteți o digresiune: ceea ce am scris mai sus este exact motivul pentru care rasele umane se împart după caracteristici morfologice care nu implică în mod necesar capacitatea de a realiza o sarcina sau alta. Într-o descriere extrem de simplistă, sîntem albi, negrii, galbeni sau roșii. Nu sîntem rasa atlet, rasa ingineri și rasa mineri. Nazismul este inocent față de asemenea gîndire.
La fel trebuie să gîndim metodele de ameliorare la rasele de cîini. Alegem un cîine care face bine treaba la care am nevoie de ajutor, îl împerechez cu o cățea care face aceiași treabă bine și mă aștept ca părinții să transmită puiului ceea ce trebuie pentru ca treaba să fie mai departe realizată cu succes.
Datorită acestei selecții, a mediului în care trăiesc eu, alături de ei și a modului în care îi hrănesc, precum și a libertății pe care le-o garantez voi obține în cele din urmă, o rasă care va face față bine sau foarte bine provocărilor ridicate de munca la care am nevoie de ajutor. Dacă munca aceasta nu este foarte specifică și daca nu mă ambitionez să izolez populația canină din care fac selecția într-un mod prea sever, voi obține cel mai probabil o rasă capabilă să facă multe alte sarcini, o rasă versatilă. Dar acest lucru poartă un preț. Morfologia diferitelor exemplare va varia mult mai mult decît dacă aș căuta să obțin o rasă foarte specializata pe baza cunoștințelor științifice ale epocii cu presupunerea că va duce excelent sarcina la capăt.
Aceasta este o doctrină de selecție care îmi permite să admir un exemplar pregătit să aibe succes în fața celor mai multe provocări.
După cum va dați seama acest mod de ameliorare a raselor canine are șanse a fi mult mai vechi decît metoda F.C.I. și a pus bazele selecției de raselor de cîini.
Privind rasele primitive de cîini care și-au stabilit caracterele fiziologice sub presiunea mediului și a izolării constatăm o asemănare fenotipic izbitoare:
primul exemplu de rasă primitivă
al doilea exemplu de rasa primitivă
al treilea exemplu de rasă primitivă
al patrulea exemplu de rasă primitivă
Dacă vă închipuiți că veți găsi cîinii de mai sus în același areal, sau măcar în arealuri învecinate, greșiți.
Mai sus avem un cîine paria indian apoi un cîine de canaan, un al doilea paria indian și cel mai de jos, un dingo.
Două lucruri au în comun neintervenția omului pînă în ultimii ani și izolarea arealului, inclusiv de prezența importantă a lupilor.
Aceleași similitudini la găsim la rase cu selecție naturală, dar nu primitive. Acum, selecție naturală la modul restrictiv nu există, dar acesta este modul de a face referire la minima intervenție a omului, cîinii fiind în stare semi-liberă spre deosebire de rasele primitive unde starea de libertate este un factor determinant.
Desigur în ideea amintită este vorba de asemănările izbitoare între rase de ciobănești precum cel de Bucovina, Hellenikos Poimenikos, Karakatchan și Tornjac:. Exemplele ar putea continua.
Cele arătate mai sus indică destul de limpede că mai presus de asemănări morfologice, există tipuri de cîini care fac o anume muncă/sarcină și că acest fapt duce la realizarea unei asemănări morfologice remarcabile. Însă fără a avea vreo legătură cu vreo sarcina specializată și doar datorită izolării și a mediului, putem ajunge la aceleași asemănări morfologice impresionante. Există, deci, clase morfologice care sînt mai importante ca instrument de lucru decît acele grupe create artificial. De pildă grupa terrierilor cuprinde cîini care sînt prin conformația obținută prin „ameliorare selectivă” inapți să facă ceea ce s-ar aștepta cineva de la această grupă. Atunci acești cîini se încadrează mai degrabă la ciini de companie, unde, apropo, s-ar încadrează și bulldogul englez.
Dar toți europenii ne-am obișnuit cu aceste convenții și acceptăm acest sistem.
Iată că acum, comunitatea crescătorilor de bulldog american are ocazia să prezinte o alternativă.
Bulldogul reprezintă un tip aparte de cîini, nu o rasă. Pe de altă parte, bulldogul american aparține unei rase foarte variate din punct de vedere morfologic.
Tipurile de bulldog american sînt mai distincte între ele decît rasele ciobanești menționate mai sus.
Pentru că nu este cîine de vite, nici de hărțuit mistreții, nici cîinele măcelarului, nici cîine de luptă și nici cîine de protecție personală sau de therapy, dar poate face cu succes oricare din aceste munci sau chiar pe toate, bulldogul ar trebui încadrat la propria lui grupă, la bulldog. El nu este atît de versatil în urma unei convertiri funcționale ca în cazul ciobănescului german ci dimpotrivă această versatilitate îl definește și îi dă caracteristicile morfologice și de caracter.
Din punct de vedere morfologic ciobaneștii amintiți la începutul acestui articol ori rasele primitive pomenite acolo prezintă o mai mare asemănare decit cele trei tipuri de ambull puse alături.
Să însemne asta că bulldogul american nu este o rasă?
Vă asigur că nu este așa. Dar este o provocare pentru noi să ieșim din modelul cu care ne-am obișnuit și să inversăm valorile.
Dacă punem caracterul înainte de toate descoperim omogenitatea uluitoare a bulldogilor americani. Chiar dacă morfologic sînt încadrați la tipuri diferite, bulldogii prezintă mai mereu aceleași caracteristici temperamentale: loialitate și blîndețe, curaj și o tenacitate exemplară.
În același timp, rase recunoscute de F.C.I. care sînt foarte omogene morfologic sînt de o varietate temperamentală de-a dreptul amețitoare. Adesea, ceea ce numește F.C.I. actualmente o rasă este, de facto, o tipologie morfologică.
Am curajul să afirm că înaintea comunității de bulldoggeri se găsește provocarea istorică de a demonstra lumii ce beneficii pot veni dintr-o inversare a termenilor.
Bulldogul nu are nevoie de aplatizarea însușirilor fizice pentru a face muncile care l-au făcut legendar. Dimpotrivă, are nevoie de libertate pentru a putea conserva și de ce nu dezvolta adevărata lui valoare: temperamentul.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s