Hrănirea bulldogilor americani

Posted: 2 martie 2011 by Dan Sabău in ambull, amerbull, american bulldog, BullRoMania, contribuţii, hrană, info, opinii, Saint John's Kids

Cînd vine vorba despre hrănirea cîinilor de rasă ne întîlnim cu aceiași situație ca la fotbal și religie: toată lumea își dă cu părerea, unii au știu, nu mulți practică.
Desigur, calea care pare mai simplă este cea care implică folosirea hranei preparate industrial și comercializate.
Aceasta este de mai multe calități și forme de prezentare.
Nu știu cum stau lucrurile în străinătate, dar în România nu mereu prețul ridicat se traduce în calitate corespunzătoare. Din păcate nu prea avem șansa să întîlnim nici produsul de vis „ieftin și bun” ci mai degrabă ni se confirmă că dacă e ieftin ne va fi ușor să ne dăm seama de ce este așa.
Unii mai harnici și curajoși gătesc singuri pentru prietenii patrupezi, alții aderă la tipuri de hrănire naturală, alții își pun totuși nădejdea ca un brand mai înseamnă ceva chiar și azi, alții se resemnează și rotesc mărcile de hrană din comerț în speranța că astfel vor evita eventualele deficiențe mai bine decît dacă ar fi loiali unei singure mărci.
Cum noi nu putem reprezenta o opinie științifică nu avem decît să descriem convingerile pe care ni le-am format în timp și ceea ce practicăm la Saint John’s Kids’ American Bulldogs sau cum scriem pe scurt SJKids.
Cînd am început să construim acest aspect al vieții noastre, bulldogging-ul, ne documentam din sute de surse, mai ales din tot ceea ce puteam afla de la bulldoggerii celebrii.
Ne-au atras atenția cîteva opinii de ale legendei bulldoggingului, J.D. Johnson:

In the old days, our dogs ate what we ate. If we had pintos and collard greens for supper, the dogs had the same. When I raised puppies, Mildred would fix up a big bowl of oatmeal. Dogs in those days seemed to live longer and have less problems with tumors. Now days we feed dogs commercially produced dog food, and I can’t help but think that many of the chemicals that are used in food processing have some bearing on the increased frequency in tumors. Also, the meat-based dog food which should be used contains many times meat from animals that are not fit for human consumption and this is why they end up in dog food rather than on your kitchen table.”

interviu cu John D. Johnson de David D. Jackson, M.D., F.A.C.S.

Ne-a plăcut această idee prin simplitatea ei patriarhală și cu iz scripturistic. Să mănînce și cîinii de la masa stăpînilor lor.
La o cugetare mai profundă ne-am dat seama că pe masa stăpînilor se află atît de multe produse pe care „nu le-am da nici măcar cîinilor.”
Dacă stilul nostru de hranire ar deveni mai frugal, mai sănătos, mai natural atunci am crește șansele ca „firmiturile de la masa stăpînilor” să fie îndestulătoare șî cîinilor. Cu unele rezerve.
Este posibil ca din pricini culturale, religioase, de sănătate sau materiale, hrana oamenilor să conțină prea puțină carne, vegetale sau carbohidrați.
Noi am adoptat opinia conform căreia hrana cîinilor este alcătuită în mod ideal din:

 • cărnuri = 40%;
 • legume = 30%;
 • carbohidrați = 30%
 • Aceste proporții nu se regăsesc în hrana familiei noastre, ceea ce înseamnă că nu am putea reproduce stilul „old days” menționat de „bătrînul din Summerville”.
  Atunci am ales să oferim cățeilor noștri o hrană variată, mai des gătim mîncarea lor, uneori dăm hrană din comerț iar mărcile le schimbăm de la sac la sac.
  Și pentru ca de curînd pe forumul de American Bulldog de pe animale.ro la pagina 132 am discutat despre hrănirea bulldogilor americani, ne-am gîndit sa va împărtășim cele de mai sus plus o primă rețetă de iarnă din rețetarul de la SJKids:
  (pentru o masă dată unui singur bulldog)

 • o conservă de ton mărunțit;
 • un ou;
 • un cartof, doi mai mari;
 • legume (un morcov, un pătrunje sau păstînac);
 • o lingură bună de untură (preferabil nu de porc ci de pasăre);
 • trei, patru linguri de malai de porumb (noi folosim mălai măcinat de noi, grunjos);
 • Cînd am întîlnit noi rețeta aceasta scria să se fiarbă cartofii și legumele și să se, să se bată oul și apoi să se amestece toate componentele pînă la consistența micilor, apoi să se facă chifteluțe și să se prăjească. Noi urîm ideea de prăjit și în consecință am modificat rețeta. Noi fierbem legumele și cartofii într-o cantitate de apă care ni se pare potrivită pentru masa respectivă, adăugăm malaiul amestecînd să nu se prindă si după ce s-a fiert și am tras oala la o parte adăugăm conserva de ton și grăsimea amestecînd bine.
  Aceiași rețetă o folosim vara, dar nu o facem groasă și nu mai adăugăm grăsime în afara celei ,eventual, conținute de conservă. O variantă rapidă, dar nu neaparat mai ieftină este cea în fierbem și zdrobim cartofii ( de data aceasta în cantitate dublă decît în rețetă) și legumele cu tonul în ulei vegetal si cu un ou întreg cu fulgi de ovăz. Adăugăm din zeama în care au fiert cartofii, legumele și oul atîta lichid cît este necesar pentru a obtine consistența dorită (vara mai subtire, iarna mai groasă și cu suplimentarea cu grăsime).

  Presupunem că vă este cunoscut faptul că rețetele de iarnă se dau cîinilor care își petrec viața în curte și care fac efort fizic, nu celor care sînt ținuți în apartamente și case și pentru care efortul fizic zilnic este ieșitul la plimbare.
  Atenție! Rețetele sînt oferite fără nici un fel de garanție, chiar dacă ele sînt folosite cu bucurie de cîinii noștri, nu înseamnă că se pot aplica la fel în cazul dumneavoastră. Înainte de a vă hrăni cîinii cu rețetele noastre întrebați-vă veterinarul dacă nu există vreun risc pentru cîinele dumneavoastră.
  Aveți grijă să nu dați hrana fierbinte cîinilor, bulldogii șint niște „flămînzilă” și sînt șanse mari să se opărească fie în gură și gîtlej, fie să o răstoarne pe picioare. Nu trebuie uitat nici ca pentru bulldogii americani îmbrînceala este o formă de comunicare și s-ar putea ca în prezența mirosului ispititor să vă împiedice ori chiar să va răstoarne și atunci nu doar el se va opări cu probabil și dumneavoastră.
  Acest subiect este departe de a fi epuizat, și vom reveni la el cu idei și rețete.

  Comentarii
  1. George spune:

   multumim pentru aceste retete…:)

  Lasă un răspuns

  Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

  Logo WordPress.com

  Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

  Fotografie Google

  Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

  Poză Twitter

  Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

  Fotografie Facebook

  Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

  Conectare la %s